ru
+38 098 675-47-11

Аграрії розповіли про комбайни VERSATILE RSM 161

12 Липня 2021

В Агрофірмі «Вільне-2002» (Дніпропетровська обл.) працює два зернозбиральних комбайни RSM 161.

Підприємство спеціалізується на вирощуванні ранніх зернових культур, ріпаку, соняшнику і кукурудзи, а також веде свинарство. 

«Основним приводом придбання нами нових потужних комбайнів була необхідність розв’язати питання зі збиранням ранніх зернових, — розповідає директор Агрофірми «Вільне-2002» Віталій Миколайович Марченко. — Коли обирали збиральну техніку, то насамперед орієнтувалися на якість обмолоту. Звичайно, нам було важливо, щоб під час збирання врожаю техніка нас не підвела. Також зіграла роль і фінансова складова — приємна ціна і пропозиція придбати нові комбайни за програмою «трейд-ін». Через рік роботи комбайнів VERSATILE RSM 161 можу впевнено сказати, що ми не шкодуємо про свій вибір і техніка відповідає заявленим характеристикам на всі 100% — це вже перевірено полем».

«Два комбайни RSM 161 починали в нас роботу з ранніх зернових, а саме обмолочували пшеницю, — приєднується до розмови головний агроном підприємства Олексій Іванович Жосану. — На кожну машину прийшлося навантаження приблизно по 650 га. Якщо говорити про подрібнення, переробку зернової маси, пропускну здатність зерна, то комбайни нас приємно здивували. За якістю очищення зерна та на подрібненні соломи вони показали себе найкраще, ніж інші імпортні комбайни, які працюють у господарстві

У нас невеликі за розміром поля, тому комбайни працюють із 7-метровими жатками. При швидкості приблизно 7 км/год кожен RSM 161 спокійно прибирає 40 тон за годину, як і заявлено заводом-виробником. Наприклад, за врожайності 50 ц/га один комбайн на швидкості 7 км/год обмолочує чотири гектари за годину.

Пізніше, восени, комбайнами RSM 161 збирали соняшник. Вони й тут показали себе з найкращого боку. Зерно, як продукція, йшло в бункер вже чистим, на зерновому току його допрацьовувати практично не доводилося, хіба що тільки очистити від пилу. Система обмолоту комбайну насіння не травмує, а велике насіння — не перебиває, всі показники травмування в межах дозволеної норми. Бункер RSM 161 обсягом 10 500 л вивантажується всього до двох хвилин, що для системи вивантаження дуже добре.

Загалом комбайни економічні. Потужності двигуна Cummins 360 к. с. на RSM 161 цілком вистачає для жатки із шириною захвату 7 м, навіть із запасом. Якщо ж на збиранні комбайном не перевищувати швидкості 8 км/год, то машини працюють із мінімальними втратами.

Наші механізатори розібралися з новою технікою дуже швидко. Хоча там і нема з чим розбиратися — комп’ютер у кабіні все підказує, кожен важіль або налаштування прості й зрозумілі. Як тільки забивається похила камера, збільшуються втрати або виникають інші проблеми — комп’ютер одразу подає сигнал, тому це точно не пройде повз увагу оператора.

Також за допомогою спеціальних програм, установлених на комбайнах RSM 161, відстежуємо їх швидкість роботи, витрати пального під час жнив та інші показники. Цього року плануємо використовувати ці комбайни також на збиранні ріпаку».

Також своїми враженнями про комбайни VERSATILE RSM 161 поділився комбайнер Олег Миколайович Литвиненко:

«Раніше я працював із різними моделями іноземних комбайнів, тому мені є з чим порівняти. Торік отримали два нових RSM 161, і тепер з упевненістю можу сказати, що техніка надійна. Влаштовує в цих машинах буквально все!

Комбайн, на якому я працюю, зібрав за сезон 660 га без єдиної поломки, намолотивши 3600 тонн. Обмолот дуже хороший, двобарабанна система, клавіші довгі, решета. Площа сепарації дуже велика, двигун потужний. Відмінна система копірів — виставив зріз, то жатка йде як по маслу. Різальний апарат, мотовило — ну немає до комбайна ніяких претензій! Кабіна комбайна хороша, дуже зручна, велика, з хорошим оглядом. Напевно, найбільша кабіна з усіх, які я бачив. Та й за комфортом вона ідеальна — система керування, кермо, кондиціонер, мініхолодильник, хороший магнітофон, місця для зберігання. Щодо електроніки, то теж усе є, всі системи інформативні, зайвого нічого немає. Є звукове та світлове оповіщення, всі важливі технологічні операції показано на моніторі. У комбайні є все необхідне і, як мені здається, більше нічого не потрібно».

Відеовідгуки щодо техніки VERSATILE — на каналі www.youtube.com/c/VersatileUkraine