ru
+38 098 675-47-11

Комбайни VERSATILE у ФГ «Алігатор» — ми впевнені, що врожай буде зібрано вчасно

19 Лютого 2021

Основним правилом у роботі ФГ «Алігатор» (Криничанський р-н, Дніпропетровська обл.) є постійний розвиток — уважає директор Олександр Дорошенко. Нещодавно в господарстві побудували власний елеватор, змонтували комплекс для сушіння насіння, регулярно оновлюється парк техніки. Так, у господарстві з’явився сучасніший роторний комбайн VERSATILE TORUM 780, а разом із ним — клавішний RSM 161. Чому господарство віддало перевагу цим машинам і що отримало від їхньої купівлі?

Фермерське господарство «Алігатор» — це 2000 га полів, на яких вирощують традиційні для регіону зернові колосові, а також кукурудзу та соняшник. Особливу увагу в господарстві приділяють сучасним технологіям у вирощуванні культур, а також стежать, щоб продукція була екологічно чистою відповідно до жорстких вимог європейських ринків.

«Наш ТORUM 740 — відробив 6000 мтг без серйозних поломок, — згадує Олександр Дорошенко. — За програмою Trade-In ми замінили його на сучаснішу машину — TORUM 780».

VERSATILE TORUM — роторні комбайни з унікальною системою обмолоту Advanced Rotor System. Дека оснащується трьома молотильними секціями і є активною: обертається в бік протилежний ротору. Тобто за один оборот ротора маса обмолочується тричі. Ця конструкція запобігає утворенню «мертвих зон», завдяки чому комбайн якісніше працює за підвищеної вологості та на забур’янених ділянках. Інша перевага — вдвічі більша площа обмолочування, ніж в аналогічного ротора з традиційною декою. З тим завдяки тому, що ротору потрібно зробити меншу кількість обертів для вимолочування одиниці зернової маси, Advanced Rotor System споживає менше енергії.

«Ми обрали TORUM для збирання кукурудзи й не пошкодували, — наголошує Олександр Дорошенко. — За правильних налаштувань комбайна зерно можна відразу відправляти на зберігання без доочищення. Ну, і найголовніше — він дуже продуктивний: може замінити два комбайни. TORUM здатен самостійно зібрати всю кукурудзу, що ми вирощуємо, — це близько 600–700 га. В окремі дні за 14 годин роботи ми намолочували 400 т кукурудзи одним комбайном».

Для належної продуктивності TORUM 780 має бункер на 12 000 л, систему транспортування, що спустошує його за 2 хв, а також шнек завдовжки 6,8 м із кутом виносу 105˚.

Того самого року ФГ «Алігатор» придбало клавішний комбайн RSM 161.

«RSM 161 ми застосовуємо на збиранні пшениці та ячменю із 7-метровою жаткою: наші поля невеликі зі складним рельєфом. А загалом для нього краще 9-метрова жатка, — каже очільник ФГ «Алігатор». — Для RSM 161 ми придбали жатку для соняшнику — змолотив якісно. Знову ж таки насіння очищувати не довелося — відразу пішло на зберігання». RSM 161 має двобарабанну систему обмолоту — Tetra Processor, яка складається з молотильного барабана, який завдяки великому діаметру (800 мм) має низьку обертову швидкість. Це сприяє делікатному обмолочуванню. Його роботу доповнює сепаратор Ø750 мм, що, крім іншого, забезпечує стабільний рух маси по плавній траєкторії. Ширина молотильного пристрою — 1650 мм, що забезпечує високу пропускну здатність до 40 т на годину основного часу. Існує можливість налаштування систем комбайна в автоматичному та ручному режимах. У разі забивання спрацьовує система захисту, яка опускає деку на 8 см і після проходження маси повертає її у вихідне положення. Загалом площа обмолочування та сепарації становить 3,3 м².»

У двокаскадній системі очищення OptiFlow втілено 2 з 14 патентів VERSATILE на RSM 161. На верхньому решеті гребінки різняться за розміром. Це сприяє рівномірному розподіленню повітряного потоку та перешкоджає забиванню остистого колосся. Решета загальною площею 7,1 м² встановлено на запатентованій підвісці.

RSM 161 має бункер на 10 500 л і систему, що зі швидкістю 115 л/сек вивантажує масу з висоти понад 4 м.

«Сервісне обслуговування та доставка запасних частин VERSATILE завжди виконуються якісно й оперативно. Тому ми можемо бути впевнені, що врожай буде зібраний вчасно, без додаткових витрат і ризиків», — резюмує Олександр Дорошенко.

Ілля Чорний