ru
+38 098 675-47-11

VERSATILE ACROS – комбайн для ефективного господаря (відгук аграрія)

12 Січня 2021

За більш ніж десять років роботи на полях України ACROS зарекомендували себе надійними та ефективними комбайнами, яким можна довіряти, як досвідченому колезі, який не підведе. Такої думки дотримується і Володимир Паранчевській, головний агроном підприємства ПСП ім. Шевченко, що на Кіровоградщині.

ПСП ім. Шевченка – приклад успішного підприємства, в основі якого сімейна форма господарювання. Керівні посади тут займають представники однієї родини. Кожен є професіоналом, вкладає душу в спільну справу, не цурається будь-якої роботи. А її вистачає, бо підприємство розвиває бізнес на кількох напрямах – вирощування сільськогосподарських культур, молочнотоварне виробництво, конярство. Тут збудували кінний репродуктор, на якому розводять чистокровних коней верхових порід. На всіх напрямах господарство впродовж останніх років досягає вагомих результатів. Один із чинників успіху – сучасні підходи до наповнення технологічного ланцюжка машинами та обладнанням. Заступник керівника підприємства і за сумісництвом головний агроном Володимир Паранчевський вважає, що до цієї справи треба підходити системно, з прицілом у майбутнє.  

– На посаді головного агронома ПСП ім. Шевченка працюю з 2007 року, – розповідає Володимир Паранчевський. – Підприємство господарює на площі 2000 га. Вирощує озиму пшеницю, озимий та ярий ячмінь, горох, сою, кукурудзу, соняшник та кормові культури. Коли в нас виникла потреба в новому зернозбиральному комбайні, розглядали моделі різних виробників за кількома критеріями: якість та продуктивність збирання, собівартість обслуговування, а також доступність фінансових умов придбання. За всіма критеріями нам найбільше підійшли зернозбиральні комбайни VERSATILE ACROS. Отже, ми спочатку придбали комбайн ACROS 530, потім – ACROS 550, а через деякий час – два ACROS 595 Plus. 

– Які ж переваги цієї машини перед іншими?

– Їх низка, особливо в моделі VERSATILE ACROS 595 Plus. Насамперед хочу відзначити оснащеність широкозахватною, високопродуктивною жаткою та  систему двокаскадної очистки, яка виявила себе дуже ефективною. Раніше наш зерноочисний комплекс постійно був перевантажений, просто не встигали обробити все збіжжя. А зараз із новою системою очистки на комбайні ACROS 595 Plus маємо змогу одразу висипати зерно в ангари, оскільки налаштували комбайни так, що отримуємо ідеально чисте зерно без доочистки. Це розвантажує технологічний процес, підвищує продуктивність збирання. Ми вирощуємо кондитерський соняшник (насіння за фракцією 3,8–4 мм), після обмолоту на виході одержуємо чисте, не бите насіння. Цьому сприяють редуктор обертів молотильного барабану та високоякісна очистка.

Якщо раніше ми в середньому збирали врожай із площі 80 га чотирма комбайнами, то зараз – понад 120 га за нормований робочий день. Якщо ж говорити про кукурудзу, то збираємо її «рідними» для комбайнів ACROS жатками на швидкості 9 км/год при врожайності 80–100 ц/га. Якість обмолоту дуже висока, оскільки витримуються всі технологічні параметри, які я задаю як агроном. Бункер на 9000 л і можливість вивантаження на ходу значно мінімізують простої під час збирання і підвищують ефективність використання робочого часу – комбайн може працювати в полі 12 годин без зупинок, – пояснює Володимир Паранчевський.

– Чимало виробників хваляться тим, що їхні жниварки ідеально копіюють поверхню поля. Чи має таку здатність ACROS?

– При правильному регулюванні жатка цієї машини ідеально огинає рельєф поля, залишаючи рівномірний зріз стерні. Для нас це дуже важливо, тому що всі поля в господарстві нерівні, з улоговинами та підвищеннями. Оскільки заготовляємо солому для тваринництва, для нас важлива величина зрізу, яка має бути мінімальною. Також на ACROS 595 Plus передбачена функція розкидача полови – це дає змогу рівномірно розподіляти солому по всій площі, що надалі сприятиме ефективній роботі ґрунтообробних агрегатів. 

– Чи можна стежити за роботою цих комбайнів віддалено?

– Комбайни ACROS 595 Plus – сучасні машини, а тому нам цього року без проблем вдалося налаштувати систему віддаленого контролю технологічних процесів Agrotronic. Завантажили відповідну програму на планшети та смартфони й у режимі реального часу відстежуємо всі показники, зокрема втрати, гектари та швидкість збирання. У нашому господарстві створено атмосферу здорової конкуренції між механізаторами. Я вважаю, що це сприяє їхньому професійному росту. Але щоб ця змагальність не зашкодила якості збирання, необхідно чітко дотримуватися тієї швидкості, яка відповідатиме умовам та врожайності конкретного поля. Тож якщо стоїть завдання збирати на швидкості 4–5–6 км/год, то її треба додержуватися. Система Agrotronic дає змогу відстежувати всі ці параметри під час збирання: завантаження комбайна, швидкість, продуктивність, ділянку поля та інші. 

Комбайни ACROS також оснащені комфортабельними кабінами з надійним захистом від шуму та пилу, кондиціонерами та системою управління, всі параметри якої зображаються на інтуїтивно зрозумілій сенсорній панелі. На завершення скажу: ACROS чудова надійна машина, яка не лише не поступається аналогам, а й багато в дечому їх переважає, – підсумовує Володимир Паранчевський.

Максим Сніжко